• Vyhodnotenie kampane Červené stužky

          • Od 4.9.2023 do 1.12.2023 prebiehala kampaň Červené stužky. V našej škole sme v tomto období zorganizovali veľa zaujímavých aktivít, ktoré sme priebežne zverejňovali na stránke školy.10.12.2023 sme poslali Hodnotiacu správu o priebehu kampane v našej škole. Do kampane sa zapojilo 475 škôl rôzneho typy a zamerania. 26.1.2024 prišiel do školy balík s veľkým prekvapením. Boli sme medzi 13 školami, ktoré boli ocenené.

          • Čajový kútik

          • V utorok sme zahájili otvorenie čajového kútika. Teší nás, že sa minul všetok čaj aj koláčiky. Čaj sa bude podávať v utorky a piatky, preto si treba doniesť vlastný hrnček, kto tak ešte neurobil. Ďakujeme Dominike, Aďke a Veronike z 9. triedy, ktoré čaj chystali. Ponúkali šalviový čajík, ktorý je veľmi zdravý.

            Zaujímavosti o Šalvii

            Šalvia má silný antiseptický a protizápalový účinok, čo je dôvod, prečo sa často používa pri liečbe rôznych chorôb, ako sú nádcha, kašeľ, bolesti hrdla a ďalšie.V parfumérskom priemysle sa šalvia používa ako prísada do rôznych vôní, pretože má príjemnú a sviežu vôňu.
            Šalvia je známa aj ako bylina múdrosti a v starovekom Grécku sa verilo, že jej kúzlo pomáha pri komunikácii s bohmi a pri získavaní múdrosti.

            Použitie a účinky Šalvie

            Šalvia sa často používa ako prírodný liek na liečenie týchto zdravotných problémov.

            • Zmierňuje potenie a nadúvanie.
            • Pomáha pri zápaloch zubov, ďasien,  mandlí a hrtanu.
            • Obsahuje antioxidačné látky ako Karnozín, čím chráni organizmus pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi.
            • Má silné antibakteriálne a antivírusové vlastnosti, čo ju robí vhodnou na liečbu infekcií, ako sú angína, chrípka, kašeľ a bolesť hrdla.
            • Šalvia sa často používa ako prísada do liekov na spanie a proti bolesti, pretože pomáha uvoľňovať napätie a znižovať bolesť.
            • V aromaterapii -  jej éterický olej má upokojujúce účinky na nervový systém.
            • Môže sa použiť aj na zmiernenie menštruačných bolestí, zlepšenie trávenia a podporu imunitného systému.

            Zdroj: https://remedika.eu/blogs/bylinne-tinktury/bylinkovy-zazrak-salvia-pouzitie-ucinky

             

          • Decembrové váženie odpadu

          • S radosťou Vám oznamujeme, že sa nám podarilo naplniť náš cieľ, znížiť množstvo  komunálneho odpadu v škole o 20 %. Podarilo sa nám to vďaka Vám milí žiaci a učitelia, pretože triedite odpadky poctivo a správne každý deň. A ako sme to zistili?

            Každý piatok sme my, žiaci z krúžku Ekohliadka, odvážili bioodpad (čiže zvyšky ovocia, ktoré poputovali do kompostéra a bude z nich hnojivo pre rastlinky) a plasty. Pani upratovačky nám veľmi pomohli a denne v decembri vážili vrece s odpadom, za čo veľmi pekne ďakujeme. Tak sme získali konkrétne čísla. Priemerne za týždeň vyprodukujeme v škole 24 kg komunálneho odpadu (to je ten, ktorý smetiari odvezú na skládku odpadu), 2 kg plastov a 4 kg bioodpadu. Spolu je to 30 kg odpadu. Vďaka Vášmu triedeniu , tak tých 6 kíl odpadu neskončí na skládke, ale v kompostéri a plasty sa zrecyklujú a vyrobia sa z nich nové.

            Veríme, že budete triediť odpad aj naďalej a že to naučíte aj niekoľko ďalších spolužiakov, ktorí to ešte nevedia. Odpadky budeme vážiť aj naďalej. Za odmenu sme si pre Vás pripravili na 2. poschodí Čajový kútik, kde sa môžete prísť občerstviť bylinkovými čajmi, ktoré máme zo školskej záhrady. Prvé podávanie čaju bude zajtra, v utorok cez veľkú prestávku, to je po 2. vyuč. hodine. Môžete sa tešiť na šalviový čajík. Avšak nezabudnite si priniesť vlastný hrnček, ktorý si odložíte v triede do konca školského roku, pretože v teplejších mesiacoch budeme podávať limonády a sirupy. Preto si do školy nekupujte džúsy a malinovky, ale objavte čaro vlastnoručne vyrobených nápojov. Tešíme sa na Vás.

            A na záver máme pre vás pripravenú súťaž na našom instagrame. Viac info na plagáte.