• Svetový deň vody

          • Verejnosť na celom svete si každoročne 22. marca pripomína Svetový deň vody. To je jedinečná príležitosť všetkým dať do povedomia mimoriadnu dôležitosť vody pre zachovanie životného prostredia a pre rozvoj ľudskej spoločnosti. Voda je kolískou života na našej planéte. Bez nej by život nemohol existovať. Má pre človeka nesmierny význam, s vodou sa stretáva od svojho narodenia až do posledného dňa svojho života.

             Každý rok je téma Svetového dňa vody iná a sústredí našu pozornosť na špecifické problémy, ktoré súvisia s  pitnou vodou. Téma tohtoročného Svetového dňa vody znie: „ Podzemná voda, zviditeľnenie neviditeľného.“  Z pohľadu vody Slovensko patrí k veľmociam. Na našom území je okrem kvalitných zásob podzemnej pitnej vody, viac ako 1 700 liečivých a minerálnych prameňov, vďaka čomu môžeme byť právom hrdí na dostatok zdravej vody. Tá má pozitívny vplyv na náš organizmus, ako aj na celkovú kondíciu. Často si ani neuvedomujeme, aké šťastie máme, že v horúcich dňoch stačí otočiť kohútik a tečie nám z neho čistá voda.  Mali by sme teda vedieť, čo znamená voda pre nás všetkých.

            Vypitie    5 pohárov vody za deň znižuje riziko rakoviny

                            8 až 10 pohárov vody denne významne uľahčuje od bolestí kĺbov

                            2 poháre vody po zobudení prispieva k aktivovaniu vnútorných orgánov.
                            1 pohár vody 30 min. pred jedlom pomáha tráveniu.
                            1 pohár vody pred sprchou pomáha znižovať krvný tlak.
                            1 pohár vody pred tým, než ideš spať, znižuje výskyt srdcových kríz.

            Pri príležitosti Svetového dňa vody sme vyhlásili deň modrých tričiek, pretože modrá farba nám symbolizuje i farbu vody. Pripravili sme rozhlasovú reláciu, z ktorej sa žiaci dozvedeli rôzne zaujímavosti o vode z hľadiska ľudského organizmu, ale i hospodárskeho významu. Na záver relácie sme našich žiakov vyzvali, aby každú vyučovaciu hodinu začali s pohárom čistej  vody.  Možno sa vám to zdá lacné, ale „Cenu vody objavíš len keď vyschnú studne“.

             

          • Medzinárodný deň boja proti rasovej diskriminácii

          •  

            21. marca sme si pripomenuli Medzinárodný deň boja proti rasovej diskriminácii, ktorý slávime od roku 1967 a týmto dňom sa začína aj týždeň solidarity s národmi bojujúcimi proti rasizmu.

            V rozhlasovej relácii sme našim žiakom vysvetlili, že diskriminácia sa charakterizuje ako konanie, keď sa v tej istej situácii zaobchádza s jedným človekom inak, než s iným človekom na základe vecí, ktoré nemôže vlastným pričinením nijako ovplyvniť. Diskriminácia je vážnym spoločenským problémom. V dnešnej multikultúrnej spoločnosti predstavuje dvojsečnú a často zneužívanú zbraň. Každý jeden z nás je jedinečný a má odlišnosti, ktoré z neho robia výnimočnú bytosť. Ľudia sa, žiaľ, naučili škatuľkovať a triediť obyvateľov modrej planéty do rôznych skupín. Mnohé veci a znaky nás spájajú a mnohé rozdeľujú. Nie je chybou všímať si rôznorodosť sveta, no nesmieme tieto odlišnosti zneužívať na ponižovanie a utláčanie iných ľudských bytostí.  Zároveň sme žiakov vyzvali, aby sa zamysleli každý sám nad sebou, nad svojim správaním vo svojich kolektívoch, v triedach, či na verejnosti, ako sa správajú voči spolužiakom, kamarátom i dospelým.

             

            Preto sme sa rozhodli, že aj my si pripomenieme tento významný deň a na stredu 22.3. sme vyhlásili Deň pásikavých tričiek. Tí, ktorí majú rovnaký postoj k rasovej diskriminácií a nesúhlasia s rasizmom a xenofóbiou, si v tento deň obliekli pásikavé tričko.
            Ľudí okolo nás predsa musíme posudzovať podľa toho, ako sa správajú, čo dokázali urobiť pre ostatných a nie podľa toho, ku ktorým náboženstvám či kultúrnym tradíciám sa hlásia.

             

             Čím viac budeme rešpektovať ostatných, tým viac si budeme vážiť samých seba !!!


             

          • Nezabúdame!!!

          •  

            Slovenský zväz protifašistických bojovníkov udelil pamätný list Simone Súkeníkovej

            / 9. roč./ za účasť pri zapojení sa do realizácie virtuálnej aktivity „ uvitie kytice 75 ruží“

            po stopách holokaustu, oslobodenia Slovenska a SNP.

            Simonka napísala  do zborníka Kytica 75 ružíčlánok s názvom Odvážny kapitán,

            v ktorom spomína na významnú osobnosť našej obce  – kpt. Adolf Weinhold.

          • Detská policajná akadémia

          • Dňa 2. 3. 2022 sa žiaci 5. ročníka v spolupráci s PZ Prievidza zapojili do realizácie preventívneho projektu s názvom Detská policajná akadémia. Primárnou úlohou projektu je prevencia kriminality a sekundárnou úlohou je predchádzanie inej protispoločenskej činnosti a sociálno-patologickým javom i výchova zodpovednosti za vlastné správanie a konanie. Projekt poskytuje žiakom rady, ako sa nestať obeťou trestného činu, ako zvládať záťažové situácie i kam sa obrátiť v prípade potreby pomoci.

            Čiastkové ciele projektu sú rozpracované v piatich zaujímavých témach. Informácie o Policajnom zbore, o činnosti niektorých služieb polície poskytuje téma s názvom Zoznámte sa s našou políciou. Komunikácii na sociálnych sieťach, bezpečnému používaniu internetu i ochrane osobných údajov pri používaní internetu sa venuje téma Bezpečne na internete. O predsudkoch, ponižovaní, diskriminácii i rasizme sa deti dozvedia prostredníctvom témy Každý je iný. Zámerom tejto témy je podporovať a šíriť v deťoch toleranciu a znášanlivosť. Naučiť deti zodpovednému správaniu chodca v cestnej premávke a poskytnúť základné informácie o zákone o cestnej premávke je cieľom témy Na ceste nie si sám! So žiakmi sa v rámci projektu bude venovať pozornosť aj téme s názvom Stop násiliu ! V tejto téme sa budú žiaci nielen násilím a šikanovaním, ale naučia sa chápať životné hodnoty a získajú informácie o trestnoprávnej zodpovednosti.

            Veríme, že zapojením žiakov do projektu podporíme prevenciu kriminality a inej protispoločenskej činnosti a prispejeme k výchove mladých ľudí k zodpovednosti za ich vlastné správanie a konanie.

          • S úctou k našim starkým

          •      Naša šikovná umelkyňa Bibiana Mikulová z 8. ročníka sa zapojila do výtvarnej súťaže S úctou k našim starkým, ktorú organizoval Katechetický úrad Banskobystrickej diecézy. Bibka o svojom talente presvedčila aj odbornú porotu a získala krásne 2. miesto za kresbu „Moja starká“. Bibke srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších kreatívnych a tvorivých nápadov.


          • Prikrmovanie vtáčikov v zime

          • Žiaci 1. triedy dostali od rodičov spolužiačky lojové gule pre vtákov. Vo štvrtok, 24.02.2022,  sa spoločne vybrali na prechádzku do areálu školy. Na lojové gule každý žiak pripevnil šnúrku na zavesenie a mohol hľadať vhodný kríček na zavesenie. Aby boli gule pripevnené v bezpečnej vzdialenosti od zeme s dostatočným priestorom na odlet vtákov v prípade nebezpečenstva, potrebovali trošku pomoc so zavesením od triednej učiteľky. V najbližších dňoch dostali prváci za úlohu počas pobytu vonku pozorovať, či si vtáčiky našli miesto na prikrmovanie. O týždeň pôjdeme na ďalšiu vychádzku a spoločne skontrolujeme stav lojových gúľ. Hlavným cieľom aktivity je pestovať u žiakov vzťah k zvieratám a k ich ochrane počas zimných mesiacov.

          • Karneval-vyučovanie v maskách

          • V piatok, 25.2.2022, sme zorganizovali pre žiakov 1. až 4. ročníka „Karneval – vyučovanie v maskách“. Žiaci prišli už na vyučovanie poprezliekaní za rôzne masky a karnevalové vyučovanie sa mohlo začať. Na 1. vyučovacej hodine sa masky vo svojej triede všetkým predstavili. Počas celého dňa sa medzi sebou oslovovali novými menami, podľa toho za akú postavu prišli prezlečení. Bolo z toho veľa radosti a veselosti, ako sa na karneval patrí. A popritom prebiehalo učenie, tiež ako sa na vyučovanie patrí. Prváci si na hodine telesnej výchovy zasúťažili v hode na cieľ, v prekonávaní prekážkovej dráhy a hádzaní na plechovky. Takýmto netradičným vyučovaním prežili žiaci končiace sa obdobie fašiangov a budú mať  pekné spomienky na karnevalový deň v škole.

          • Výroba kŕmidiel pre vtáčiky

          •  

            V školskom klube detí sme si v rámci rozvíjania svojich pracovno-technických zručností vyskúšali so štvrtákmi vyrobiť kŕmidlá pre vtáčiky. K ich výrobe sme použili aj materiál určený na recykláciu - prázdne rolky z toaletného papiera. Kŕmidlá sme rozmiestnili v ovocnom sade v areáli školy. Počas prechádzok budeme pozorovať, či naša zmes zrniečok bude prikrmovaným vtáčikom chutiť. 

          • Karanténne opatrenie pre 2. ročník

          • Z dôvodu výskytu ochorenia Covid-19 rozhodla riaditeľka školy o prerušení prezenčného vzdelávania v 2. ročníku od utorka 22.2.2022.

            Žiaci 2. ročníka sú od utorka 22.2.2022 do soboty 26.2.2022 (vrátane) v karanténe a prechádzajú na dištančné vyučovanie podľa upraveného rozvrhu hodín na EduPage a pokynov triednej učiteľky.

            Nástup žiakov 2. ročníka na prezenčné vyučovanie do školy je v pondelok 28.2.2022.

            Dňa 22.2.2022 si rodičia žiakov 2. ročníka môžu prísť prevziať obed k zadnému vchodu do školskej jedálne od 12,00 do 13,00 hod. Obed bude podávaný v jednorázových obaloch.

            Od 23.2.2022 do 25.2.2022 budú žiaci 2. ročníka odhlásení z obeda v ŠJ.

            Pokiaľ bol žiak v izolácii na základe pozitívneho výsledku Ag samotestu, dôrazne odporúčame pri návrate do školy (večer alebo ráno pred nástupom) absolvovanie Ag samotestu, aby sa minimalizovalo riziko prenosu nákazy na pôdu školy.  Žiak nastupuje do školy iba v prípade negatívneho výsledku Ag samotestu.  

            Pri návrate do školy sa nevyžaduje potvrdenie o ukončení izolácie od lekára, rodič predloží iba „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“.

          • Oznam pre rodičov

          • Vážení rodičia,

            dozvedeli sme sa, že na sociálnych sieťach sa začali šíriť nepravdivé informácie o tom, že riaditeľka školy žiadala políciu, aby pokutovala rodičov za vjazd pred budovu základnej školy.

            Aj keď sme často svedkami rôznych nebezpečných situácií, ktoré sa ráno pri príchode detí do školy odohrávajú a obávame sa o zdravie Vašich detí, chceme Vás ubezpečiť, že vedenie školy by tento problém nikdy neriešilo pokutovaním rodičov a dôrazne sa od toho dištancujeme.

            Mgr. Jana Demešová, riaditeľka školy

          • Karanténne opatrenie pre 8. ročník

          • Z dôvodu výskytu ochorenia Covid-19 rozhodla riaditeľka školy, po konzultácii s RÚVZ v Prievidzi, o prerušení prezenčného vzdelávania v 8. ročníku od piatka 18.2.2022.

            Žiaci 8. ročníka sú od piatka 18.2.2022 do utorka 22.2.2022 (vrátane) v karanténe a prechádzajú na dištančné vyučovanie podľa upraveného rozvrhu hodín na EduPage a pokynov triednej učiteľky.

            Nástup žiakov 8. ročníka na prezenčné vyučovanie do školy je v stredu 23.2.2022.

            Dňa 18.2.2022 si rodičia žiakov 8. ročníka môžu prísť prevziať obed k zadnému vchodu do školskej jedálne od 12,00 do 13,00 hod. Obed bude podávaný v jednorázových obaloch.

            Od 21.2.2022 do 22.2.2022 budú žiaci 8. ročníka odhlásení z obeda v ŠJ.

            Pokiaľ bol žiak v izolácii na základe pozitívneho výsledku Ag samotestu, dôrazne odporúčame pri návrate do školy (večer alebo ráno pred nástupom) absolvovanie Ag samotestu, aby sa minimalizovalo riziko prenosu nákazy na pôdu školy.  Žiak nastupuje do školy iba v prípade negatívneho výsledku Ag samotestu.  

            Pri návrate do školy sa nevyžaduje potvrdenie o ukončení izolácie od lekára, rodič predloží iba „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“.

          • Karanténne opatrenie pre 2. ročník

          • Z dôvodu výskytu ochorenia Covid-19 rozhodla riaditeľka školy o prerušení prezenčného vzdelávania v 2. ročníku od pondelka 14.2.2022.

            Žiaci 2. ročníka sú od pondelka 14.2.2022 do stredy 16.2.2022 (vrátane) v karanténe a prechádzajú na dištančné vyučovanie podľa upraveného rozvrhu hodín na EduPage a pokynov triednej učiteľky.

            Nástup žiakov 2. ročníka na prezenčné vyučovanie do školy je vo štvrtok 17.2.2022.

            Dňa 14.2.2022 si rodičia žiakov 2. ročníka môžu prísť prevziať obed k zadnému vchodu do školskej jedálne od 12,00 do 13,00 hod. Obed bude podávaný v jednorázových obaloch.

            Od 15.2.2022 budú žiaci 2. ročníka odhlásení z obeda v ŠJ.

            Pokiaľ bol žiak v izolácii na základe pozitívneho výsledku Ag samotestu, dôrazne odporúčame pri návrate do školy (večer alebo ráno pred nástupom) absolvovanie Ag samotestu, aby sa minimalizovalo riziko prenosu nákazy na pôdu školy.  Žiak nastupuje do školy iba v prípade negatívneho výsledku Ag samotestu.  

            Pri návrate do školy sa nevyžaduje potvrdenie o ukončení izolácie od lekára, rodič predloží iba „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“.

          • Dejepisná olympiáda-okresné kolo

          •  9. 2. 2022 prebehlo  OK Dejepisnej olympiády, ktorej sa zúčastnilo 5 žiakov 2. stupňa ZŠ.

            Úspešní riešitelia vo svojich kategóriách boli T. Rolinec a A. Lančarič  zo 7. ročníka,  

            S. Súkeníková a Ľ. Tonka z 9. ročníka. Blahoželáme!

          • Biologická olympiáda, kat.C - okresné kolo

          • Dňa 10.2.2022 sa uskutočnilo okresné kolo Biologickej olympiády, kat. C.

            Našu školu reprezentovali dve žiačky 8. ročníka - Monika Romanowska a Vivien Vanesa Gogová.

            Monika Romanowska obsadila  5. miesto.

            Blahoželáme a obom žiačkam ďakujeme za reprezentáciu.

          • Oznam pre stravníkov

          • Stravníkom ZŠ vedúca ŠJ oznamuje, že platby za stravu na marec uhraďte vo výške:

            1.stupeň: 18 x 1,15 = 20,70 € / 1 dieťa

            2.stupeň: 18 x 1,23 = 22,14 € / 1 dieťa

            zamestnanci: 18 x 0,48 = 8,64 €

            Číslo účtu: SK33 5600 0000 0090 1876 5002

            VS: 032022

            Lístky na stravu na tento mesiac sa nebudú rozdávať, v prípade, že rodič nemá možnosť zaplatiť stravu cez internet banking, deti si môžu prebrať šek u ekonómky školy. Vzniknuté preplatky Vám budú odrátané v mesiaci apríl. 

            Ďakujem za pochopenie, Michalovičová

          • Fašiangové maškrtenie

          • Piataci na hodine regionálnej výchovy vymenili perá a zošity za varešky a misky a pustili sa do vypekania tradičného fašiangového pokrmu. Fánky rozvoniavali široko-ďaleko. A tá chuť, pohmkávali si piataci, keď sa pustili do svojho výtvoru.

          • Karanténne opatrenie pre 1. ročník

          • Z dôvodu výskytu ochorenia Covid-19 rozhodla riaditeľka školy o prerušení prezenčného vzdelávania v 1. ročníku od piatka 11.2.2022.

            Žiaci 1. ročníka sú od piatka 11.2.2022 do utorka 15.2.2022 (vrátane) v karanténe a prechádzajú na dištančné vyučovanie podľa upraveného rozvrhu hodín na EduPage a pokynov triednej učiteľky.

            Nástup žiakov 1. ročníka na prezenčné vyučovanie do školy je v stredu 16.2.2022.

            Dňa 11.2.2022 si rodičia žiakov 1. ročníka môžu prísť prevziať obed k zadnému vchodu do školskej jedálne od 12,00 do 13,00 hod. Obed bude podávaný v jednorázových obaloch.

            Od 14.2.2022 budú žiaci 1. ročníka odhlásení z obeda v ŠJ.

            Pokiaľ bol žiak v izolácii na základe pozitívneho výsledku Ag samotestu, dôrazne odporúčame pri návrate do školy (večer alebo ráno pred nástupom) absolvovanie Ag samotestu, aby sa minimalizovalo riziko prenosu nákazy na pôdu školy.  Žiak nastupuje do školy iba v prípade negatívneho výsledku Ag samotestu.  

            Pri návrate do školy sa nevyžaduje potvrdenie o ukončení izolácie od lekára, rodič predloží iba „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“.

          • OZNAM

          • Do EduPage časť žiadosti /vyhlásenia pribudlo Čestné vyhlásenie o pozitivite antigénového samotestu na ochorenie COVID-19 a o absolvovaní izolácie.

            Vyhlásenie môžete podať aj cez EduPage mobilnú aplikáciu.

            Zadajte dátum, ku ktorému vyhlásenie podávate a dátum výsledku pozitívneho AG samotestu. Podľa tohto dátumu platí výnimka z karantény, ktorú si v škole, školskom zariadení a pri mimovyučovacích aktivitách môžete uplatniť po dobu 180 dní.