• Hviezdoslavov Kubín II. stupeň

          • Dňa 22.02.2023 sme v našej škole zažili krásne popoludnie naplnené slovom v poézii a próze v súťaži v prednese Hviezdoslavov Kubín.

            Súťaž  Hviezdoslavov Kubín má u nás už dlhoročnú tradíciu a vysokú úroveň.

            Táto celoslovenská súťaž je pomenovaná podľa významného básnika Pavla Országha Hviezdoslava.

            Veríme, že našim žiakom zostane chuť venovať sa literatúre, venovať sa slovu a prednesu.
            Nielen žiaci, ale aj pedagógovia boli odmenení radostnou atmosférou, ktorá sa niesla celým podujatím.

          • Vyučovanie v maskách

          • V piatok 17.2. 2023 našu školu ovládlo zvláštne kúzlo, lebo všetkých premenilo na
            rozprávkové a rôzne iné bytosti. Na tento deň sme sa všetci veľmi tešili. Nielen žiaci ale aj
            pani učiteľky sa vrátili do detských čias a obliekli sa do masiek rybárov, mačiek, futbalistov,
            strašidiel a iných bytostí. Najkrajšiu masku sa ani nepodarilo nájsť, pretože všetky mali svoje
            čaro - čaro detského úsmevu a radosti.

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Literárna súťaž Hviezdoslavov Kubín má u nás už dlhoročnú tradíciu. Je najstaršou a najprestížnejšou súťažou v umeleckom prednese. Hviezdoslavov Kubín sa po prvýkrát konal v roku 1954. Súťaž je pomenovaná podľa významného básnika Pavla Országha Hviezdoslava. Školské kolo sa uskutočnilo dňa 15.2. 2023 a zúčastnilo sa ho 17 žiakov 2.-4. ročníka. Súťažilo sa v dvoch kategóriách – poézia a próza. Hodnotil sa výber textu, zvuková stránka reči, ovládanie textu a jeho prednes. Porota mala skutočne ťažkú úlohu pri vyhodnotení súťaže. Na všetkých zúčastnených čakala malá odmena a víťazi boli odmenení potleskom, krásnymi cenami i diplomom. Ďakujeme všetkých učiteľom , ktorí sa súťaže zúčastnili a žiakom, ktorí sa nebáli, prekonali trému a predniesli nám svoje pôsobivé a presvedčivé ukážky.

          • Fašiangové veselie

          • Vďaka aktivite Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi sa piataci preniesli v čase a zažili tradičnú fašiangovú obchôdzku, v ktorej bolo všetko naruby / muži sa obliekali za ženy a opačne/. Spevom a tancom si navodili veselú náladu a ani brucho neostalo prázdne, lebo šable sa plnili slaninou a klobáskou. Popri tejto žartovnej aktivite sa dozvedeli veľa zaujímavostí o priebehu fašiangov na Slovensku v minulosti.

          • Návšteva Obecného úradu Zemianske Kostoľany

          •     Dňa 25. 1. 2023 členov školského parlamentu a žiakov krúžku Ekohliadka privítala na obecnom úrade pani starostka Ing. Jana Školíková. Spoločne sme diskutovali o zlepšovaní a ochrane životného prostredia v obci. Potešil nás aj plán renovácie našej školy. Dozvedeli sme sa aj o zaujímavých kultúrnych podujatiach, ktoré naša obec pripravuje v roku 2023 pre deti i dospelých, napr. fašiangový sprievod, turnaj „Človeče, nehnevaj sa“, beseda so spisovateľom v obecnej knižnici, Noc múzeí a veľa ďalších podujatí.

                Zistili sme, že v Zemianskych Kostoľanoch sa nachádza niekoľko čiernych skládok odpadu. Pani starostka nás informovala aj o množstve vyprodukovaného odpadu na jedného obyvateľa. V roku 2021 vyprodukovali občania obce 951,96 ton odpadu, čo je 500 kg na obyvateľa. V roku 2021 tvoril neseparovaný odpad 571 ton (60 %). Snažme sa spoločne zlepšovať naše životné prostredie, pretože pomáhame nielen prírode, ale aj sami sebe.

                Ďakujeme pani starostke za milé privítanie a veľa zaujímavých informácií a podnetov.

                                                       Tamara Schvandtnerová, členka školského parlamentu

          • Vianočná besiedka

          • Vianoce sú o príjemne strávenom čase v rodinnom kruhu a úžasnej atmosfére vyzdobených miest i obydlí. Okná, dvere, stoly – všetko odeté do vianočných farieb a čečiny, v dokonalom súlade s ozdobeným stromčekom. 

            Dňa 22. 12. 2022 si žiaci 1.-4. ročníka pripravili pre všetkých žiakov, učiteľov, kamarátov, rodičov, starých rodičov i širokú verejnosť Vianočnú besiedku. Vystúpenie plné básničiek, pesničiek, kolied, scénok, hudby a tanca rozžiarili oči všetkých prítomných. Dúfame, že sa predstavenie všetkým páčilo a prajeme VÁM

            ŠŤASTNÉ A VESELÉ VIANOCE.

          • Zmena výšky poplatku za ŠKD

          • Podľa VZN obce Zemianske Kostoľany č. 5/2022 sa mení od 1. januára 2023 výška mesačného príspevku na čiastočnú úhradu nákladov na činnosť ŠKD na 6,-€ za mesiac.

            Príspevok sa uhrádza za obdobie od 1.9.-31.12. kalendárneho roka jednorázovo, najneskôr do 31.10. príslušného kalendárneho roka a za obdobie od 1.1.- 30.6. kalendárneho roka, najneskôr do 28.2. príslušného kalendárneho roka.

          • Oznam pre stravníkov školy

          • Od 01.01. 2023 sa mení výška stravného:

            1. stupeň:   počet stravných dní na január           17x 1,50 = 25,50 €  + 5€ réžia/ spolu: 30,50 €

            2. stupeň :  počet stravných dní na január           17 x 1,70= 28,90 € + 5 € réžia/spolu: 33,90 €

          • Krabičky plné lásky

          • Milí rodičia, veľmi pekne Vám ďakujeme za ochotu, podporu a štedrosť, ktorou ste podporili našu výzvu "Krabičky plné lásky". 

            Z Vašich darov sme vytvorili darčekové tašky a krabičky pre seniorov z Domova sociálnych služieb v našej obci, ktoré odovzdali pani učiteľky z I. stupňa spolu so žiakmi 3. a 4. triedy počas vianočného vystúpenia priamo v domove.

            Veríme, že sme spoločne podporili u žiakov pocit spolupatričnosti a štedrosti v adventnom období a vyčarili seniorom úsmev na tvári. 

            Prajeme krásne a spokojne vianočné sviatky.

          • Vianočné zdobenie

          • Interiér školy už celý advent dýcha vianočnou atmosférou, ktorú vytvára vianočná výzdoba.

            Žiaci 5. roč. sa rozhodli, že ozdobia aj živý stromček v areáli školy a na hodine regionálnej výchovy vytvorili ozdoby z recyklovateľného materiálu.

          • ĽUDOVÉ ZVYKY NA SVIATOK SVÄTEJ LUCIE

          • Tento deň naši predkovia považovali za najväčší stridží deň. Povráva sa, že vtedy mohli ľudia vidieť lietať na metlách strigy. Pred zavedením gregoriánskeho kalendára bol 13. december považovaný za najkratší deň v roku. Už deň pred Luciou sa odporúčalo dobre najesť cesnaku, aby ochránil jedinca  pred zlými duchmi.  Cesnakom sa zvykli natierať aj vráta maštalí, aby sa pred čarami  uchránil  aj statok.

            Najtypickejší zvyk tohto dňa je chodenie Luciek. Aj do našej školy prišli Lucky zaodeté do plachiet s pomúčenou tvárou  a zariekaním s husím krídlom vyhnali zlé sily.

          • Oznam pre stravníkov školy

          • Vedúca jedálne žiada rodičov, aby neuhrádzali stravu v decembri na január, šeky na január a február sa budú rozdávať až v januári.

            Za pochopenie ďakujem.

          • Oznam pre stravníkov školy

          • Vedúca školskej jedálne  oznamuje stravníkom, že odhlásenie zo stravy z dôvodu ukončenia kalendárneho roka a minutia skladových zásob,  v období od 15.12. 2022 do 22.12. 2022 je možné najneskôr do 14.12.2022. V prípade neprítomnosti žiaka v škole si rodič môže prísť prevziať obed k zadnému vchodu do šk. jedálne od 11:00 do 11:30 hod.

            Zároveň žiadam rodičov, aby neuhrádzali stravu v decembri na január, šeky na január a február sa budú rozdávať až v januári.

            Za pochopenie ďakujem.

          • Vianočné trhy

          •     V sobotu 3. 12. 2022 sa deti zo školského parlamentu a ich šikovní pomocníci podieľali na organizácii predaja výrobkov na Vianočných trhoch v obci Zemianske Kostoľany.

                Deti sa snažili kupujúcich zaujať pestrou ponukou ručne vyrábaných výrobkov z dreva, papiera, háčkovaných vianočných ozdôb, voňavých koláčikov, medovníčkov a milým úsmevom. Vyskúšali si úlohu predajcov, prácu s peniazmi a obsluhu zákazníkov. Všetky aktivity zvládli výborne a predaj na vianočných trhoch si dosýta užili.

                Veľké poďakovanie patrí všetkým, ktorí hoci aj maličkosťou prispeli k úspešnému a radostnému dňu našich detí. Výťažok z predaja poputuje aj na milé darčeky pre potešenie starkých v domove dôchodcov.

            ĎAKUJEME a prajeme veselé vianočné sviatky.