• Mikuláš v škole

          • Tak ako každý rok, aj tento, si na nás dobrý strýčko Mikuláš spomenul. A ako býva dobrým zvykom, zavítal medzi tých najmenších. Spolu s anjelmi a čertom našich žiakov trošku preverili, či sa učia, poslúchajú a tí to mali možnosť dokázať peknou básničkou alebo pesničkou...

             

          • Dôležitý oznam!

          •  

            V pondelok dňa 5.12.2022 bude z prevádzkových dôvodov vyučovanie prebiehať dištančne ( z domu) cez EduPage podľa platného rozvrhu hodín.

            V prevádzke nebude ani ŠKD a ŠJ.

            Ďakujeme za pochopenie.

          • Svetový deň boja proti AIDS

          • 1. decembra sme spoločne vytvorili živú červenú stužku ako prejav spolupatričnosti s chorými. V rámci projektu Červené stužky sa žiaci zapojili aj do výtvarnej  súťaže a zo žiackych prác sme vytvorili nástenný panel. Deviataci mali v tento deň besedu na tému HIV/AIDS s pani Šimkovou z RÚVZ Bojnice.

          • Nedaj sa!... hovor o tom.

          •  O čom? O problémoch šikanovania, rasizmu, fyzického násilia a kyberšikany.

            28.11.2022 sa všetci žiaci našej školy zúčastnili edukatívneho multimediálneho predstavenia v DK Zemianske Kostoľany. Hravá kombinácia divadla, kina a koncertu riešila vážne problémy mladých ľudí. Výpoveďami formou videí známi a neznámi ľudia posmeľovali obete k rozoznaniu a riešeniu problému. V rámci predstavenie príslušník Policajného zboru ozrejmil nástrahy kyberšikany a trestnoprávnu zodpovednosť šikanovania.

            Na konci predstavenia sme dostali certifikát, v ktorom sa zaväzujeme šíriť posolstvo predstavenia.

             

            Foto vo fotoalbume.

          • Na hodine fyziky v VI. ročníku

          • Cieľom projektu bolo vypracovať vlastnú predstavu o riešení určitej úlohy.  Pri riešení žiaci uplatnili získané vedomostí  osvojené na vyučovaní.

          • WocaPoints

          • Naši piataci sa začiatkom novembra umiestnili vo Wocabee šampionáte na peknom 5. mieste. Gratulujeme!

            Šancu vyhrať máte všetci! Stačí nahrať medzi 28.11.- 30.11.2022 každý deň aspoň 250 WocaPoints a môžeš vyhrať pekné ceny. Držíme palce

          • Európsky týždeň boja proti drogám

          • Každoročne pripadá Európsky týždeň boja proti drogám na tretí novembrový týždeň. V roku 2022 tento týždeň prebieha od 14. do 20. novembra. Jeho zámerom je zdôrazniť význam prevencie v boji proti zneužívaniu drog a zároveň zvýšenie povedomia o legálnych a nelegálnych drogách. V spolupráci s RÚVZ Bojnice si žiaci 7. a 8. ročníka vypočuli zaujímavé informácie o drogách na  besede 16.11.2022. Aktívne sa zapájali svojimi otázkami do témy, ktorá je pre mladých ľudí  stále aktuálna. Dúfame, že rady a informácie, ktoré dostali im budú nápomocné.

          • Výsledky súťaže iBobor

          • Po 16.-krát sa aj naši žiaci zapojili do celoslovenskej informatickej súťaže iBobor, v ktorej nejde o vedomosti, ale o logické postupy a logické  myslenie. V mesiaci november prebehlo online kolo, ktorého sa tento rok  zúčastnilo 27 žiakov našej školy.

            Úspešní riešitelia:

            KATEGÓRIA DROBEC:

            1. S. Jurča III. r.

            KATEGÓRIA BOBRÍK:

            1. P. Kováč. V. r.

            2. M. Janovič V. r.

            KATEGÓRIA KADET: 

            1. V. Lančaričová IX. r.

            2. K. Muho IX. r.

            3. T. Schvandtnerová VIII. r.

            4. V. Píšová VIII. r.

            5. A. Remeňová VIII. r.

            6. T. Matejovičová VIII. r.

             

          • Svetový deň behu

          • Piatkové slnečné ráno naladilo žiakov športovo a najmä tí mladší sa tešili na popoludňajší beh okolo multifunkčného ihriska. Nuž, ale človek mieni a príroda mení. A tak plány sa s prvými dažďovými kvapkami začali rúcať. O to väčšie bolo prekvapenie, keď žiaci 6. a 7. ročníka využili chvíľku bez dažďa a pri odchode zo školy si zabehli naplánované koliečko v školskom areáli. Zahanbiť sa nedali ani deviataci, ktorí si  zabehali v telocvični. Výborne! Aj pri športovej aktivite sa žiaci učia, že životné prekážky majú riešenie, keď máme chuť, trpezlivosť a pevnú vôľu. 

          • Testovanie pohybových predpokladov

          • Dňa 27. 10. 2022 sa v našej škole  uskutočnilo testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníka.

                 Žiaci si otestovali  svoje pohybové schopnosti a zvládli športové disciplíny ako výdrž v zhybe nadhmatom, skok do diaľky z miesta, opakovanú zostavu s tyčou, 4×10 m člnkový beh, ľah – sed za 1 minútu, kotúľanie 3 lôpt, predklon v sede s dosahovaním a viacstupňový vytrvalostný člnkový beh na 20 metrov. Mnohí žiaci s chuťou a veľkým úsilím podali veľmi dobré výkony a najviac sa im páčila vlajková naháňačka.

            Cieľom testovania pohybových predpokladov žiakov je informovať rodičov o stave pohybových predpokladov dieťaťa v porovnaní s deťmi, ktoré boli otestované v rámci celého populačného ročníka v SR. Zároveň poradiť alebo nasmerovať deti na športy, kde môžu uplatniť vrodené predpoklady.

          • Jesenné prázdniny

          • Od piatku 28.10.2022 do pondelka 31.10.2022 budú mať žiaci jesenné prázdniny.

            Do školy nastupujú až v stredu 2.11.2022 (v utorok 1.11.2022 je Sviatok všetkých svätých).

            V čase prázdnin nie je v prevádzke školský klub detí ani školská jedáleň.

            Niečo na zamyslenie : Ako myslieť pri návšteve cintorína nielen na svojich blízkych, ale aj na prírodu? 

            Viac lásky, menej plastov - https://www.facebook.com/zelena.skola/videos/848516066570762/

          • Súťažíme v jazykoch s WocaBee

          • Naša škola sa v druhej polovici októbra zapojila do štvrtého ročníka inovatívnej súťaže pre školy Jazykový WocaBee šampionát. Súťaž prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a súťaží sa online v aplikácii na učenie slovíčok s názvom WocaBee.

            Žiaci sa v aplikácii učia novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom.
            V súťaži sa hodnotí usilovnosť žiakov v učení cudzích jazykov, meraná počtom bodov získaných za precvičovanie slovíčok.
            Čím viac žiaci precvičujú, tým viac bodov (za správne odpovede) získajú a viac sa aj naučia. Každá trieda súťaží ako tím, takže v jazykoch sa zlepšujú skutočne všetci žiaci.

            Žiaci aktuálne súťažia v okresnom kole šampionátu, v ktorom môžu získať zaujímavé ceny a pre našu školu až 2 x 2000 EUR na modernizáciu vyučovania.
            Všetky informácie o súťaži, ako aj jej priebežné výsledky sú k dispozícii na www.wocabee.app/sutaz

            Tou najdôležitejšou výhrou však bude zlepšenie jazykových vedomostí našich žiakov a ich motivácia k učeniu jazykov, ktoré sú v dnešnej dobe mimoriadne dôležité. Sme veľmi radi, že aj na našej škole učíme cudzie jazyky inovatívnym spôsobom, ktorý prináša žiakom skutočné výsledky! Držíme im v súťaži palce!

          • Mesiac úcty k starším

          • Mesiac úcty k starším sme chceli spríjemniť našim seniorom tým, že im venujeme svoju pozornosť. Druháci, tretiaci, štvrtáci  a piataci nacvičili s pomocou triednych pani učiteliek vtipné scénky, veselý tanček a ľudové piesne na hudobných nástrojoch. S programom  vystúpili v piatok 21. 10. 2022 najskôr v Stredisku sociálnych služieb v obci a v ten istý deň aj v Dome kultúry SNP na stretnutí členov Jednoty dôchodcov. Program našich starčekov pobavil a všetkých účinkujúcich odmenili vrelým potleskom. Žiaci boli veľmi šťastní, že ich úsilie bolo ocenené pochvalou aj sladkou odmenou.

          • Výsledky volieb do školského parlamentu

          •     Dňa 20. 10. 2022 sa uskutočnili celoškolské voľby zástupcov jednotlivých tried do Školského parlamentu pri ZŠ, J. A. Komenského 161/6, Zemianske Kostoľany.

               Volieb sa zúčastnilo 122 žiakov školy. Odovzdaných bolo 120 platných volebných lístkov a 2 volebné lístky boli neplatné. Žiaci si vyberali svojich zástupcov z 27 kandidátov a volili maximálne 13 členov školského parlamentu.

             

             Členmi školského parlamentu v šk. roku 2022/2023 sa stali nasledovní žiaci:

            3. ročníkJakub Janovič s počtom hlasov 48,

            4. ročníkBarbora Adámiková s počtom hlasov 71 Sarah Coonghe s počtom hlasov 60,

            5. ročníkAdela Bajgárová s počtom hlasov 83Matúš Janovič s počtom hlasov 76,

            6. ročníkTereza Rybárová s počtom hlasov 92Emma Matejovičová s počtom hlasov 85,

            7. ročníkFilip Novák s počtom hlasov 72 Patrik Bahurinský s počtom hlasov 71,

            8. ročníkMichaela Sluková s počtom hlasov 64Tamara Schvandtnerová s počtom hlasov 61,

            9. ročníkMelánia Šimková s počtom hlasov 72Barbora Jánošková s počtom hlasov 63.

             

                Zvoleným členom školského parlamentu srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v práci.

          • EKO výchova I. ročník

          • Eko-výchovný program pre deti MŠ a ZŠ spojený so zberom použitých batérií je projekt spoločnosti SEWA, a.s. a neziskovej organizácie DAPHNE, ktorá pre nás zabezpečuje eko-výchovnú časť programu.

            O čom je projekt „Zbierame použité batérie so Šmudlom“?

            Cieľom projektu je vzdelávať deti v oblasti správneho triedenia odpadov, so zreteľom na použité batérie a viesť ich k správnym návykom pri nakladaní s komunálnymi odpadmi (z domácnosti).Projekt sa skladá z 2 častí:

            a) Eko-výchovný program, ktorý prebieha v priestoroch ZŠ. Deti spolu s neporiadnym Šmudlom musia rozlúštiť záhadu znečistenej vody v susednom lese. Zároveň sa deti dozvedia ako správne nakladaťs odpadmi, špeciálne s použitými batériami, kam ich môžu zahodiť, prečo je dôležité nezahadzovať použité batérie do bežného koša a čo sa dá vyrobiť z druhotných surovín získaných z batérií. Program má dĺžku 45 min.

            b) Zber batérií – ZŠ dostane zberné nádoby a papierové krabičky „B-boxy“, do ktorých deti zbierajú batérie. Za odovzdané množstvá je ZŠ odmeňovaná.

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Štvrtý októbrový pondelok je už tradične vyhlásený za Medzinárodný deň školských knižníc. Tento deň je oslavou školských knižníc, ich významu a prínosu pri vzdelávaní detí. Hlavnou myšlienkou je podpora vzťahu žiakov ku knihám, k čítaniu a ku knižnici.

             Kniha je tu s nami stále. Už viac ako dvetisíc rokov. Aj napriek dnešným informačným technológiám, by sme mali siahnuť po nej častejšie. Kniha by nemala byť len doplnkom prázdneho miesta na poličke. Mala by byť našou vernou kamarátkou. Kniha je studnicou múdrosti.

            Rôznymi zábavnými aktivitami si hodiny literatúry spestrili aj žiaci z 1 . stupňa. Naši najmenší žiaci z 1. ročníka usporadúvali obrázky podľa deja v rozprávke, druháci sa popasovali s knižničnou abecedou, žiaci z 3. a 4. ročníka si zopakovali literárne pojmy a podľa úryvku z knihy priraďovali literárnu postavu, názov a autora diela. V závere hodiny zložili z rozstrihaných častí portréty slovenských spisovateľov a poobedie sme strávili v školskej knižnici výrobou záložiek do kníh.

          • Výstava jesenných plodov

          • Jeseň je obdobie, kedy sa listy na stromoch sfarbujú od žltej cez oranžovú, červenú až po rôzne odtiene hnedej. Farebné boli nielen stromy v prírode, ale aj výstava nádherných diel žiakov našej školy. Žiaci za pomoci ich rodičov a starých rodičov sa popasovali s rôznymi prírodnými materiálmi ako napr. šišky, gaštany, listy, šípky a rôzne druhy tekvíc. Plody mali nezvyčajný tvar, veľkosť i farbu. Všetkým prispievateľom výstavy srdečne ďakujeme.

             

             

          • Jablká – hviezdy jesene

          • Tohtoročný Svetový deň jablka sme si pripomenuli aktivitou  Jablkové maškrtenie.

            Sladké a slané varianty maškŕt z jabĺk rozvoniavali v triedach, ktoré sa premenili na jablkové cukrárne. Nechýbali  ani nakrájané jablká, sušené jablká, výživa z jabĺk  či jablkový džús.  Náladu nám vylepšili aj piesne o jabĺčku znejúce zo školského rozhlasu počas desiatovej prestávky. Cieľ dnešnej aktivity sme splnili. Deti si uvedomili, že jablko je zázrak plný vitamínov a aj maškrtenie môže byť zdravé.

          • Netolerujeme nenávistné prejavy

          • Naša spoločnosť sa pasuje s vážnymi spoločenskými problémami, ktoré súvisia so stúpajúcou agresiou  medzi ľuďmi. Nie je nám ľahostajné, akí ľudia vyrastú z našich žiakov. Záleží nám, aby naši žiaci mali odvahu vysloviť svoj názor, tolerovať iný názor a nezatvárali oči pred negatívnymi prejavmi správania. Preto sme v spolupráci s Katedrou politológie Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka zorganizovali workshop pod názvom Prevencia extrémistických a nenávistných prejavov v školskom prostredí. Žiaci 8. a 9. ročníka sa živo, aktívne a tvorivo zapájali do skupinovej práce, kde v rolových hrách a modelových situáciách riešili rôzne formy  nenávistného správania.