• Vianočné trhy

          •      Deti zo školského parlamentu a ich šikovní pomocníci sa podieľali na organizácii predaja výrobkov na Vianočných trhoch 2023 v obci Zemianske Kostoľany.

                Deti sa snažili kupujúcich zaujať pestrou ponukou ručne vyrábaných výrobkov z dreva, papiera, vlny, voňavých koláčikov, medovníčkov a milým úsmevom. Vyskúšali si úlohu predajcov, prácu s peniazmi a obsluhu zákazníkov. Predaj na vianočných trhoch si dosýta užili.

                Veľké poďakovanie patrí všetkým učiteľom, rodičom, priateľom a podporovateľom našej školy, ktorí hoci aj maličkosťou prispeli k úspešnému a radostnému dňu našich detí. Výťažok z predaja v sume 264,90 € použijeme na rôzne zábavné aktivity, ktoré organizujú deti zo školského parlamentu.

            ĎAKUJEME zo srdca a prajeme veselé vianočné sviatky.

          • Vyhodnotenie zberu papiera

          • Tohtoročný jesenný zber papiera prebiehal v mesiacoch október a november. Zberné suroviny v Novákoch nám zapožičali menší objemový kontajner. Spolu sme nazbierali 1000 kg papiera. Najusilovnejší bol Sebastián Jurča zo 4. roč., ktorý priniesol 175 kg. Druhé a tretie miesto si podelili sestry Barborka/ 5. roč./ a Eliška/ 9. roč./ Adámikové, ktoré spolu nazbierali 235 kg papiera. Veľká pochvala patrí všetkým, ktorí sa do zberu zapojili, samozrejme, aj rodičom, starým rodičom a priateľom školy.

          • Oznam pre stravníkov školy

          • Vedúca školskej jedálne  oznamuje stravníkom, že odhlásenie zo stravy z dôvodu ukončenia kalendárneho roka a minutia skladových zásob,  v období od 15.12. 2023 do 22.12. 2023 je možné najneskôr do 14.12.2023. V prípade neprítomnosti žiaka v škole si rodič môže prísť prevziať obed k zadnému vchodu do šk. jedálne od 11:00 do 11:30 hod.

            Zároveň žiadam rodičov, aby neuhrádzali stravu v decembri na január, šeky na január a február sa budú rozdávať až v januári. V prípade ak ste dostali cez edupage v decembri 2023 ďalší preddavok , to znamená, že ste prečerpali dotácie, túto platbu uhraďte ihneď.

            Za pochopenie ďakujem.

          • Mikuláš v našej škole

          • Opäť prišiel ten radostný čas, kedy do našej školy zavítal Mikuláš. 
            V utorok 5.decembra vládla v škole veselá nálada. Zavítal k nám Mikuláš v sprievode dvoch anjelov a nechýbal ani čert. Deti zarecitovali, zaspievali a niektorí aj zatancovali. A každý dostal sladkú maškrtu.

          • Svetový deň boja proti AIDS

          • Naša škola sa už niekoľko rokov zapája do celoslovenskej kampane Červené stužky, ktorá je pod záštitou Gymnázia sv. Františka z Assisi v Žiline. Hlavnou filozofiou Červených stužiek je odovzdanie odborných vedomostí a informácií o víruse HIV a chorobe AIDS. Základné informácie žiaci dostali prostredníctvom  rozhlasovej relácie, v ktorej boli vyzvaní, aby 1. 12.2023 prišli oblečení v červených alebo v bielych farbách.

            1.12.2023 sme zorganizovali Turnaj za červené stužky. Všetci prítomní žiaci si zabehli štafetový beh, ktorým sme si symbolicky ukázali, že aj keď je človek sám zodpovedný za svoje konanie a rozhodnutie, vždy mu má kto podať pomocnú ruku. Deviataci v tento deň dostali odpovede na svoje otázky  k tejto téme od pani A. Kuckovej z RÚVZ Bojnice.

          • OZNAM

          • Oznamujeme Vám, že budúci týždeň od 4.12. do 8.12.2023 Školská jedáleň nebude v prevádzke z dôvodu ochorenia všetkých zamestnancov Školského stravovacieho zariadenia.

            Ďakujeme za pochopenie.

          • Legálne a nelegálne drogy

          • Na takúto vážnu tému sme si prizvali Ing. A. Šimkovú z RÚVZ Bojnice, ktorá žiakom 7. ročníka poskytla odborné informácie o drogách, ale ukázala im aj obrázky zdravých orgánov a orgánov poškodených alkoholom a nikotínom, na ktorých žiakom vysvetlila dôsledky ich užívania.

          • Medzinárodný deň nenakupovania- 24.11.

          •  

            Deň 24.11. je vyhlásený za Medzinárodný deň nenakupovania - bol iniciovaný a prvýkrát oslavovaný v roku 1992 Kanaďanom Tedom Davom vo Vancouveri. Tento deň upozorňuje na negatívne dopady nakupovania na životné prostredie, naše zdravie a samotný život. Deň je výzvou vzdania sa nákupného vozíka na jeden deň a venovať tak svoj deň sebe, rodine alebo priateľom a rozpoznať tak skutočné potreby.

            Preto skúste aj vy vynechať nákupy a namiesto toho sa venovať svojim koníčkom, či ísť cez víkend do prírody. Pri tejto príležitosti sa v piatok na škole uskutoční Burza hračiek s heslom "Nekupuj nové! Vymeň!"pre žiakov 1.- 4.ročníka po 4.vyučovacej hodine. Vymieňať si deti môžu rôzne drobnosti, ale aj detské knižky, zberateľské kartičky, či vlastnoručne vyrobené veci, napríklad náramky priateľstva.

             

          • Beseda s klientmi Provitalu, o. z.

          • V rámci Európskeho týždňa boja proti drogám mali možnosť žiaci 9. ročníka v živej debate počúvať osudy ľudí, ktorí majú skúsenosť s nejakou závislosťou, ale aj odborné rady psychológa. Spätná väzba žiakov na besedu bola veľavravná: ...treba rozmýšľať vlastnou hlavou / Viki/......je lepšie nikdy nezačať ani nevyskúšať/ Adam/.....ľudí, ktorých stratíme už nezískame späť/ Alex/,.....beseda mi dala rešpekt zo života / Miška/.

          • Neodpadni z odpadov

          • V utorok sa žiaci našej školy zúčastnili interaktívnej besedy "Neodpadni z odpadov". Pán A. Popovič zo spoločnosti Natur Pack zábavnou formou naučil mladších žiakov správne triediť odpad. Beseda bola vyplnená praktickými úlohami, ktoré žiaci splnili na výbornú. Starší sa naučili veľa zaujímavostí, napr. že predpokladaný rozklad skla je až 5000 rokov a na to, aby sme vyťažili pár gramov zlata, musíme vyťažiť tonu hliny, preto by sme mali všetky prístrojové dosky či mobily vhadzovať do elektroodpadu, tak sa môžu vzácne kovy recyklovať znova a znova. Taktiež ich oboznámil s výhodami zálohovania, ale najmä poukázal na to, že najlepšie je odpad NEVYTVÁRAŤ vôbec, takže sme sa zamysleli, ako predchádzať tvorbe odpadu, za čo mu ďakujeme. Viac sa môžete dozvedieť sami na stránke https://projekty.zivica.sk/moderneoodpadoch/

          • iBobor

          • Naša škola sa aj tento rok zapojila do celoslovenskej informatickej súťaže iBobor.

            Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor.

            Do súťaže sa zapojilo 51 žiakov:

            • z  3. ročníka v kategórií DROBEC sa zapojili 4  žiaci a úspešný bol N. Talafa, 
            • zo 4. a 5. ročníka v kategórií BOBRÍK sa zapojilo 25 žiakov a úspešní boli l. Viechová a B. Adámiková z V. roč. a S Jurča zo IV. roč.,
            • zo 7. ročníka v kategórií BENJAMÍN sa zapojilo 16 žiakov a úspešný bol L. Bobok,
            • z  8.  ročníka v kategórii KADET sa zapojilo 6 žiakov.

            Všetkým riešiteľom ďakujeme za zapojenie sa do súťaže.

          • Exkurzia v Piaristickom kostole v Prievidzi

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia v Piaristickom kostole v Prievidzi.

               Cieľom exkurzie našich siedmakov a deviatakov sa dňa 9. 11. 2023 stal Piaristický kostol Najsvätejšej Trojice v Prievidzi. Deti privítal páter Matúš, ktorý svojím výkladom o histórii kostola a činnosti rehole piaristov, zaujal všetkých poslucháčov. Prezreli sme si sakristiu, presbytérium, loď kostola s nádhernými nástennými maľbami, obrazmi a sochami svätých. Prehliadku sme zakončili v krypte kostola, ktorá je rozšírená o dlhé tmavé chodby nachádzajúce sa pod oltárom a celým kostolom. Veríme, že exkurzia deti zaujala, rozšírili si svoje vedomosti o poznanie kultúrneho dedičstva Hornej Nitry a dokázali obdivovať ticho a krásu tohto duchovného miesta.

          • Hallowenn

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hallowenn.

                Prvýkrát sme mali možnosť zažiť v našej škole Halloween párty, ktorú usporiadali deti zo školského parlamentu pre svojich malých aj veľkých kamarátov.

                Deň plný zážitkov začal vyučovaním v maskách. Poobede sme sa všetci stretli v telocvični na párty, kde sme si dosýta pochutili na sladkostiach, vytancovali sa a zasúťažili si.

                Ďakujeme všetkým našim učiteľom, šikovným deťom, ochotným rodičom za pomoc pri organizovaní tohto nezabudnuteľného dňa.

                                                  Veronika Mikulová, predsedkyňa školského parlamentu

          • Svetový deň behu

          • V pondelok po 6. vyučovacej hodine si žiaci zabehli v školskom areáli. Vďaka výbornej atmosfére, ktorú nám vytvorilo slniečko, ale aj dobrá hudba, prekonali niektorí svoju lenivosť a pohodlnosť a po šesťhodinovom sedení v školských laviciach rozcvičili svoje telo. Odmenou im bol úsmev a zdravá farba líc.

          • Stretnutie seniorov

          • V piatok 20. októbra popoludní vystúpili žiaci našej školy s kultúrnym programom na stretnutí seniorov našej obce v DK SNP. Druháci a štvrtáci si pripravili tančeky, A. Bajgárová zo šiesteho ročníka a J. Kopál z deviateho ročníka starčekom zarecitovali a D. Mihálechová ich pobavila hrou ľudových piesní na husle. Za vystúpenie sa seniori žiakom odvďačili potleskom aj sladkou drobnosťou.

          • Deň jablka

          • Neodmysliteľnou súčasťou jesenného obdobia sú práve jablká. V piatok, 20.10.2023, usilovní dobrovoľníci z radov žiakov a učiteľov   ešte pred prvým zazvonením, krájali jablká zo školskej záhrady, ktoré obrali deviataci počas slnečných dní. V spolupráci so ŠJ deti v priebehu dňa ochutnávali sušené jablká, ale aj šťavu z jabĺk. Príjemnú atmosféru sme si vytvorili aj pesničkami o jabĺčku, ktoré zneli zo školského rozhlasu.